Home
Book Now

Αρχαιολογικοί Χώροι

Η Χαλκιδική αποτελεί τόπο με μακραίωνη Ιστορία και ιδιαίτερη πολιτιστική παράδοση. Στοιχεία που μπορεί να γευτεί ο επισκέπτης, συνδυάζοντας τις όμορφες παραλίες, το πράσινο τοπίο και ένα ταξίδι στην ιστορία και την παράδοση, από την Αρχαιοελληνική και Ρωμαϊκή εποχή μέχρι τους προσφυγικούς συνοικισμούς του 1922 … και όλα αυτά μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το ξενοδοχείο μας.

… ξεκινώντας …

ΠΥΡΓΟΣ ΣΑΝΗ Ή ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ

Ο Πύργος Σάνη ή Πύργος Σταυρονικήτα βρίσκεται στο λόφο του ξενοδοχείου Sani, χτισμένος από αποίκους της Ερέτριας την Κλασική Εποχή, αποτελώντας την Ακρόπολη της αρχαίας Σάνης και μία από τις ακμαιότερες πόλεις-κράτη μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Το 1543 ο Πύργος αγοράστηκε από τον Πατριάρχη Ιερεμία Α’ για να προστατεύει το μετόχι Πίνακας της Αγιορείτικης Μονής Σταυρονικήτα, από όπου έλαβε μετέπειτα και το όνομά του. Τέλος, από το 1982 και κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες στον λόφο και γύρω από τον Πύργο πραγματοποιείται το διάσημο Φεστιβάλ Σάνη, που αποτελεί πόλο έλξης πολλών καλλιτεχνών και επισκεπτών, καθώς είναι ένα από τα πιο διάσημα και καλλιτεχνικά Φεστιβάλ της Ελλάδας.

ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ

Ο οικισμός της Νέας Φώκαιας έλαβε τη σύγχρονή του μορφή μετά το 1922, καθώς αποτέλεσε έναν καθαρά προσφυγικό συνοικισμό. Η ιστορία όμως του τόπου διαφαίνεται, αφού στην κορυφή του λιμανιού δεσπόζει πάνω στον λόφο ένας βυζαντινός μεσαιωνικός Πύργος που χτίστηκε περίπου στα 1407 μ.Χ., για να προστατέψει το μετόχι της Μονής του Αγίου Παύλου. Το επιβλητικό του ύψος αγγίζει τα 17 μέτρα και είναι ο μοναδικός πύργος στη Χαλκιδική που διατηρείται μέχρι τις επάλξεις. Παράλληλα, γύρω από τον Πύργο ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει και τα ερειπωμένα τμήματα του ναΐσκου του 1868. Μάλιστα, το 1821 ο Πύργος αποτέλεσε το στρατηγείο του αρχηγού της επανάστασης στη Χαλκιδική, Εμμανουήλ Παππά. Λέγεται πως συνδεόταν μυστικά και υπόγεια με τον πύργο του Σάνη, δίνοντας τη δυνατότητα διαφυγής στους κατοίκους σε περίπτωση θαλάσσιας επιδρομής. Ως πρόταση για τους επισκέπτες, ο λόφος που βρίσκεται ο πύργος έχει μοναδική θέα προς το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και αξίζει μία επίσκεψη την ώρα του πανέμορφου ηλιοβασιλέματος.

ΝΑΟΣ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Δίπλα στον πύργο στην περιοχή της Νέας Φώκαιας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το εκκλησάκι των Δώδεκα Αποστόλων που χτίστηκε το 1868 και στο διάβα του απέκτησε ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική αξία, καθώς αποτέλεσε τον πρώτο ενοριακό ναό των Μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1924. Εκτός από τον ναό ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφτεί το «Παλιό Σχολείο» που βρίσκεται ανατολικά του λόφου και πίσω από τον Πύργο, για να δει το κτίριο που χρησιμοποίησαν οι πρόσφυγες ως σχολείο. Επισήμανση: Κάθε χρόνο στις 29-30 Ιουνίου, Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, λαμβάνει χώρα ένα λαμπρό πανηγύρι, αναδεικνύοντας λαϊκά στοιχεία της παράδοσης μας, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου και πιστών, καθώς ο Απόστολος Παύλος αποτελεί τον προστάτη και πολιούχο της Νέας Φώκαιας.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΥΤΟΥ

Η Άφυτος απέχει μόλις 15 χλμ από το ξενοδοχείο μας και αποτελεί έναν από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς της Χαλκιδικής με εξαιρετικά σοκάκια για βόλτα και περπάτημα και πετρόκτιστα σπίτια που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Το τοπίο ολοκληρώνεται με το παραδοσιακό κτίριο που χρονολογείται στα 1889 και που από το 1980 λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο, αναδεικνύοντας την παράδοση του τόπου και όλου του Νομού. Η λαογραφική συλλογή στήθηκε από δωρεές και χορηγίες των κατοίκων της περιοχής. Τέλος, στο ισόγειο του κτιρίου για τους λάτρεις του βιβλίου και όχι μόνο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΨΑ

Η Μεγάλη Κύψα βρίσκεται κοντά στην παραλία του Σάνη και σε απόσταση αναπνοής από το ξενοδοχείο μας. Στην περιοχή που είχε εντοπιστεί το 1971, ανακαλύφθηκε το 2008 ένας τεράστιος αρχαιολογικός θησαυρός, που έφερε στο φως μία ρωμαϊκή Villa Rustica (αγροικία) από τον αρχαιολόγο Ιωακείμ Παπαγγέλου. Το μεγάλο αυτό οικοδομικό συγκρότημα έχει έκταση 10 στρέμματα και φωτίζει την ιστορία της περιοχής για πέντε αιώνες από τον 3ο μ.Χ. μέχρι και τον 8ο μ.Χ. Το αίθριο με τους 42 κίονες ατένιζε τα καταγάλανα νερά του Θερμαϊκού και όλο το λαμπρό οικοδόμημα που περιελάμβανε δωμάτια, αποθήκες, λουτρό σημάδεψε την ευρύτερη περιοχή. Η καταστροφή της αγροικίας φαίνεται να έγινε περίπου τον 9ο αιώνα μ.Χ. από Αραβικές επιδρομές.  

Book Now
SunnyHills Studios
  • Address: Sani Kassandra Halkidiki
  • Tel.: +30 23740.31.330
  • Mobile 1: +30 6937.335.515
  • Mobile 2: +30 6932.254.970
  • ΜΗ.Τ.Ε: 09.38.Κ.11.3Κ 06665.0.1.
  •  
  • Email:
Login-iconLogin ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης
active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης